De Via Francigena ook wel bekend als de weg naar Rome

De Via Francigena heeft door de eeuwen vele namen genoten, de Via Romea, de Lombardische weg, de Iiter Francorum en de weg naar Rome. Een reflectie van de verschillende  nationaliteiten uit heel Europa die van  deze route gebruik maakte, op weg naar de eeuwige stad.  De Via Francigena is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbond met Rome. De route loopt achtereenvolgens door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en uiteindelijk Italië. In het jaar 900 werd deze route voor het eerst beschreven en vandaag de dag is ze een onderdeel van het Europese culturele erfgoed. Jaarlijks trokken tienduizenden pelgrims langs deze route zuidwaarts naar het graf van de apostels Petrus en Paulus in Rome. Terwijl handelswaar en kooplui noordwaarts stroomden, naar de rijke havensteden van Noord Frankrijk en Vlaanderen. Het is langs de Via Francigena dat noord Europese kunstenaars, zoals Durer en Rubens reisden, om de wonderen van de Italiaanse renaissance te bestuderen. Geen route in Europa was zo belangrijk voor de handel en voor de uitwisseling van kunst en cultuur dan de Via Francigena. Van het eeuwenoude Canterbrury trekt de Via Francigena naar de witte kliffen van Dover, waar u net als honderduizenden pelgrims van weleer het kanaal oversteekt. Door Frans Vlaanderen en de Artois loopt de route langs de slagvelden van wereldoorlog I naar de champagne en de majestueuze middeleeuwse stad Reims. De Via Francigena trekt verder naar het zuiden en het landschap begint langzaam te veranderen als u de uitlopers van de Jura binnentreedt. Hierna gaat het richting Alpen en via een hoge pas daalt u af naar het prachtige gelegen Lausanne. Na een korte tijd het meer van Geneve gevolgd te hebben klimt de Via Francigena steil naar de wereldberoemde Sint Bernards pas en steekt u de grens met Italië over. Via de universiteitssteden Aosta en Vercelli trekt u door het vruchbare landschap van de Piedmont. De route volgt de loop van de Po naar het zuiden om dan het prachtige cultuurlandschap van Toscane te betreden. Via oude romeinse heirbanen en de beroemde strata Bianca van Toscane bereikt u dan uiteindelijk de vruchtbare streek van de Lazio en het eeuwige Rome, de eindbestemming van deze ongeloofelijk gevarieerde tocht.


tekst-weg-naar-rome-voet

 

 

 


16
Route 1: Canterbury - Wisques, 8 dagen
Vanuit het wereldberoemde  Canterbury volgt u het oude pelgrimspad naar Dover. Hier steekt u het kanaal over en vervolgt uw weg langs de prachtige kliffen van de Cote d’Opaque.

Gradatie: schelp vanaf  € 63615Route 2 : Wisques - Arras, 7 dagen
U volgt de Via Francigena naar het zuiden door de vlakke akkerlanden en bossen van de Pas de Calais. In de Artois volgt u de romeinse weg de Chaussé Brunhaut. Via  het kanaal van Arras bereikt u de gelijknamige middeleeuwse stad.

 
 

 

Gradatie: schelp vanaf  € 509

14

Route 3 : Arras - Laon, 9 dagen    

De Via Francigena voert u door de vlakke akkerlandschappen van Vlaanderen en de Artois naar het zuiden. Onderweg passeert u de slagvelden WO I. Het middeleeuwse stadje Laon vormt het eindpunt van deze wandelreis.

Gradatie: schelp vanaf € 56213Route 4 : Laon - Reims, 5 dagen    
Vanuit Laon wandelt u over de Chemin de Dames, langs de slagvelden van  de eerste wereldoorlog naar het zuiden. Hierna trekt u de wijngaarden champagne streek binnen en eindigt in het wereldberoemde Reims. 

 

Gradatie: schelp vanaf € 383

12Route 5 : Reims - Bar sur Aube, 8 dagen   
U begint uw tocht met een wandeling langs de oevers van de Marne naar Chalons-en-Champagne. Hierna volgt u  de Via Francigena door de rijke akkerlanden van de Champagne naar  het middeleeuwse Bar sur Aube.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 562

11Route 6 : Bar sur Aube - Langres, 6 dagen
U volgt initieel de loop van de rivier de Aube. Naarmate u de Champagne achter u laat wandelt u steeds vaker door de dichte bossen van deze streek. U passeert de abdij van Clairvaux op uw weg naar het eeuwenoude Langres.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 446

10Route 7 : Langres - Besançon, 8 dagen     
U wandelt door de dichte bossen van de Haute Marne naar het oeroude vestingstadje Champlitte. Naarmate u Besançon nadert en het gebied van de Jura binnentrekt, wordt de route steeds heuvelachtiger.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 562


8aRoute 8 : Besançon - Lausanne, 8 dagen  
Het laatste stuk van de Via Francigena brengt u via landelijke weggetjes door het groene boerenlandschap van de Lazio naar
de eeuwige stad, Rome.

 

Gradatie: schelpschelpschelp-half vanaf € 652

8Route 9 : Lausanne - Aosta, 10 dagen   
U begint uw tocht over de Alpen met een wandeling langs de oevers van het meer van Geneve. Hierna begint uw route te stijgen met uitzichten over de besneeuwde alpentoppen naar de Col de St Bernard. Daarna daalt u af naar de groene valleien van Lombardije en de universiteitsstad  Aosta.

Gradatie: schelpschelpschelp-half vanaf € 799

7Route 10 : Aosta - Vercelli, 10 dagen   
De Via Francigena volgt de loop van de Aosta vallei die verscholen ligt tussen de hoge toppen van de Italiaanse Alpen. U wandelt door de groene vruchtbare valleien van Lombardije en de Piedmont en eindigt in het prachtige Vercelli.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 699

6Route 11 : Vercelli - Piacenza, 8 dagen    
U volgt daarbij de loop van de Po en aanverwante riviervalleien door het rijke akkerlandschap van Lombardije. U wandelt door het N.P. van Tricino, en passeert de eeuwenoude universiteitsstad Pavia.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 562

5Route 12 : Piacenza - Aulla, 9 dagen    
U wandelt initieel door het rijke akkerlandschap van de vallei van de Po. Onderweg passeert u sommige van de oudste nederzettingen in Italië. Na Emilia steekt u de Apennijnen over naar het schitterende cultuurlandschap van Toscane. 

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 636

route_4_640x427

Route 13 : Aulla - Lucca, 6 dagen 
U wandelt door de ruige uitlopers van de Apennijnen naar de Middellandse zee. Onderweg overnacht u in kleine slaperige dorpjes gelegen aan de kust en in het boerenachterland. Het ommuurde Lucca, is het eindpunt van deze wandelreis.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 423

3Route 14 ; Lucca – Siena, 7 dagen    
Via de beroemde Strata Bianca wandelt u door het glooiende landschap van Toscane van het ene renaissance dorpje naar het andere. U eindigt uw tocht in de schitterende renaissance stad Sienna.

 

Gradatie: schelpschelp-half vanaf € 483

vf_1

Route 15 : Siena - Viterbo, 11 dagen
Vanuit het schitterende Sienna wandelt u door het goudgele Toscaanse landschap naar het groene boerenlandschap van de Lazio. Het mooi pausellijke stadje Viterbo is het eindpunt van deze uitzonderlijke wandelrei

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 565


2-route-kleinRoute 16 : Viterbo - Rome, 7 dagen
Het laatste stuk van de Via Francigena brengt u via landelijke weggetjes door het groene boerenlandschap van de Lazio naar
de eeuwige stad, Rome.

 

Gradatie: schelpschelp vanaf € 499