The Great Glen Way

De Great Glen Way loopt van kust tot kust dwars door de Schotse Hooglanden. De route start in Fort William aan de voet van de Ben Nevis en loopt door de valleien (glens) en langs de oevers en hellingen van een drietal meren; Loch Oich, Loch Lochy en het beroemde Loch Ness, onderling verbonden door het Caledonische kanaal, naar de historische stad Inverness. De vele forten en kastelen herinneren nog aan het roerige verleden van dit gebied, waarbij de diverse clans elkaar naar het leven stonden. Tegenwoordig is het een groen slaperig gebied waar de tijd lijkt stil te staan. U trekt door velden en bossen van glen naar glen. De streek mis dunbevolkt en u passeert dan ook voornamelijk piepkleine gehuchtjes en pittoreske schotse dorpjes. Kortom de Great Glen way is prachtige en makkelijk toegankelijke historische route, waarbij u de Schotse Hooglanden kunt bewonderen zonder de pieken te hoeven te beklimmen.

glen

 

Dag tot dag

Dag 1
Fort William

Aankomst in Fort William. De stad Fort William gelegen aan de voet van de hoogste top van Schotland, de Ben Nevis, is de toegangspoort tot de Schotse Hooglanden en tevens het startpunt voor deze historische wandelreis.
Overnachting Fort William.

Dag 2
Fort William – Garlochy : 4,5 h,17 km 

U start bij de muren van het oude fort en volgt de waterkant langs Inverlochy Castle de stad uit tot aan het Caladonische kanaal. De route is vrij vlak vandaag en u volgt duidelijke paden langs de oevers van het kanaal aan de ene kant en de Lochy River aan de andere kant. Onderweg passeert u de oude burcht Tor Castle en heeft u zicht op de achterliggende bergen, tot u uiteindelijk het lang gerekte gehucht Garlochy bereikt. Overnachting Garlochy.

Dag 3

Gairlochy – Laggan Locks : 5h, 19 km

U laat Gairlochy achter u en steekt via een hangbrug het kanaal over, al spoedig bereikt u de zuidelijke oever van het eerste meer; Loch Lochy. De route loopt nu langs de glooiende beboste noordelijke oevers met af en toe zicht op het meer, en dwars door het voormalige Cameron Clan gebied, langs Bunaircaig en Clunes. De Great Glen way loopt verder, soms licht stijgend en dan weer dalend door het groene landschap tot u bij de noordelijke punt van Loch Lochy aankomt en het gehucht Laggan Locks bereikt waar u overnacht.
Overnachting Laggan Locks

Dag 4

Laggan Locks – Fort Augustus : 4,5h, 18 km 

Vandaag is een prachtige wandeldag waarbij u eerst weer het Caladonische kanaal volgt en U krijgt bijna gelijk prachtige uitzichten op de omliggende bergen. Al snel bereikt u North Laggan en de zuidelijke oever van het volgende meer, Loch Oich. U loopt nu afwisselend over bospaden, volgt de loop van een oude spoorlijn en dan weer een stuk oude militaire weg maar altijd vlak langs het meer tot aan de noordelijke oever bij de brug over de Oich. U volgt nu opnieuw het Caladonische kanaal en via een vijftal sluizen komt u uiteindelijk aan in het dorp Fort Augustus dat pal aan het beroemde meer Loch Nes ligt.

Overnachting Fort Augustus.

Dag 5

Fort Augustus – Invermoriston: 3h15, 12 km

Vandaag staat een korte wandeldag langs de oevers van het meer op het programma. Bij goed weer loopt u via de hoge route net boven de boomgrens met prachtige uitzichten over Loch Ness. U volgt een netwerk van bergpaden, met een paar steile klimmetjes, enkele honderden meters omhoog onderweg kunt u genieten van de prachtige uitzichten over de groene vallei. Hierna daalt de route weer door het dichte bos naar het kleine dorpje Invermoriston.

Overnachting Invermoriston.

Dag 6

Invermoriston – Drumnadrochit: 6h, 22 km

U verlaat Invermoriston en de weg klimt zigzaggend door het bos omhoog. De route gaat over in een bospad en klimt weer net boven de boomgrens uit. Aanvankelijk heeft u zicht over de groen heuvels, maar als u voorbij Meal na Sroine en de Trol Bridge naar de top van Creag Deargh (415m) klimt , krijgt u zicht op de spectacualaire weidse uitzichten over het beroemde Loch Ness. U wandelty verder net boven de boomgrens alvorens weer af te dalen naar het levendige toeristische plaatsje Drumnadrochit. Buiten het dorp ligt Uruquart Castle, pal aan het meer en vanuit de toren probeert men het beroemde ‘monster van Loch Nes’ te spotten.

Overnachting Drumnadrochit.

Dag 7

Drumnadrochit – Inverness : 8h, 30 km

Tot slot volgt er een nog lange wandeldag U verlaat Drumnadrochit langs de oever van Loch Nes en klimt dan over paden omhoog door het bos met af en toe zicht op het meer. Via het Abriachan Forest loopt de route langs de gehuchten Tomachoin en Ladycairn tot u aan de heuvels voor Inverness komt. U daalt af naar de Ness rivier en u krijgt een prachtig uitzicht t op de kathedraal en het bovenop een heuvel gelegen Inverness Castle, het eindpunt van de Great Glen Way en tevens van deze unieke historische wandelreis.
Overnachting Inverness.

Dag 7

Inverness

Na het ontbijt eindigt uw arrangement.

 

Prijsbijlage

P.P op basis van twee personen met bagagevervoer              € 710
P.P op basis van twee personen zonder bagagevervoer         € 605

Prijs op basis van één persoon met bagagevervoer                € 790
Prijs op basis van één persoon zonder bagagevervoer           € 890

Inclusief : accommodatie met eigen badkamer, ontbijt, bagagevervoer, routebeschrijving, kaarten

Verlenging op aanvraag.

CONTACT